Sova är något som de flesta av oss ägnar en hel del tid åt. Men vad är egentligen syftet med att sova? Svaret på den frågan blir inte så mycket roligare än ”återhämtning”. Kanske skulle man kunna ha förväntat sig något mer intressant när det gäller ett ämne som så många ägnar sig åt så mycket, och som intresserar så många. Men så enkelt är faktiskt svaret. En fråga återstår dock: vad händer med oss om vi inte får sova?
Att fylla på energi och kraft är alltså så vitt man vet den enda anledningen till att vi ägnar omkring en tredjedel av vårt liv overksamma i liggande ställning. Det finns dock två typer av återhämtning, dels fysiologisk och dels psykologisk återhämtning.
Djupsömn och REM-sömn
Den fysiologiska återhämtningen är den som framför allt sker när vi befinner oss i det som kallas för stadium tre och fyra av sömnen. Denna del av sömnen kallas också för djupsömn. Om du går miste om allt för mycket sömn här kommer du förmodligen att känna dig trött och orkeslös och inte ha lika mycket energi som vanligt.
Den psykologiska återhämtningen sker framför allt i den del av sömnen som kallas för REM-sömn. Namnet kommer av begreppet Rapid Eye Movement, det vill säga hastiga ögonrörelser, och syftar på att ögonen rör sig fort fram och tillbaka när vi befinner oss i REM-sömn.
I denna del av sömnen sker olika typer av psykologiska processer. Ett exempel på detta är minnesinlagring. När vi har lärt oss något under dagen så kommer denna kunskap alltså att etsa sig fast när vi får sova på saken.
Kroppen tar igen den tid vi inte får sova
Det finns alltså två typer av återhämtning som vi ägnar oss åt i sömnen. Men vad händer då om vi missar någon del? Ja, som jag nämnde tidigare kan det leda till att vi känner oss tröttare och mindre energifyllda om vi inte får den fysiologiska återhämtning som vi behöver.
På samma sätt kommer till exempel minnesinlagringen att bli sämre om vi inte får den tid vi behöver i REM-sömnen.
Men det fiffiga är att kroppen tar igen den del av sömnen som du har missat. Om du har missat för mycket REM-sömn kommer kroppen att se till att du får extra mycket av det nästa natt. Den hjälper dig med andra ord att sova ikapp.
Detsamma gäller om du inte fått sova tillräckligt mycket i stadium tre och fyra. Du behöver alltså aldrig tänka på det där. Den saken sköter kroppen bra på sitt eget vis. Fascinerande eller hur? Så kanske är trots allt svaret ”återhämtning” inte så tråkigt.
jag tycker att man ska sova i sin säng hela tiden.
man behöver det och man behöver också sova ut ordentligt.