Misstag #5:
Du tror att det inte går att sova ikapp

Vi ska nu ta kål på en av de vanligaste myterna kring sömn som leder till att vi stressar upp oss när det är dags att gå till sängs.

Om du lyckas släppa taget om den här uppfattningen kommer du att drastiskt kunna minska din stress så att det blir lättare för dig att somna.

Går det att ta igen förlorad sömn?

Myten som vi talar om är att det inte går att ta igen förlorad sömn. Denna uppfattning leder till att vi blir extra måna om att sova de timmar vi vet att vi behöver, vilket i sin tur leder till prestationsångest och problem med att somna.

Och det är inte så svårt att förstå att denna idé har en negativ effekt på sömnen. Om vi ligger vakna och ser timmarna ticka i väg och tror att denna tid aldrig kommer att gå att sova igen, hur lätt är det då att koppla av och att somna?

Men låt oss titta närmare på den här föreställningen. Hur skulle det se ut om teorin om att det inte går att sova igen förlorad sömn vore sann?

Kroppen är duktig på att sova ikapp

Jo, det skulle innebära att du aldrig skulle kunna komma ifatt med en sömn som du missade en enda gång. Om du sov för lite en natt för tio år sedan är det alltså något som du fortfarande lider av enligt den här uppfattningen. Det faller på sin egen orimlighet.

Sanningen är att kroppen faktiskt är riktigt bra på att sova ikapp den sömn den har missat. Så bra att den till och med sover effektivare och nöjer sig med att sova en timme extra för var tredje timme som du har missat.

Låt oss till exempel säga att du i vanliga fall behöver sova nio timmar per natt för att fungera optimalt dagen efter. Om du då bara sover sex timmar en natt har du alltså missat tre timmar.

Då behöver kroppen nästa natt bara sova en extra timme utöver ditt vanliga sömnbehov, det vill säga totalt tio timmar (9 + 1), för att du ska ha tagit igen det du har förlorat i sömn.

Du behöver inte vara orolig

Myten om att det inte går att sova igen förlorad sömn är alltså direkt felaktig och underskattar grovt kroppens förmåga att kompensera för sömnbrist. Med andra ord behöver du inte vara alltför ängslig om du skulle missa en timme eller två i John Blunds sällskap. Kroppen kommer att ta igen det.

Nästa gång du ligger sömnlös och oroar dig för att du ska förlora viktig sömntid som du inte kommer att kunna ta igen, påminn dig om hur det ligger till – att kroppen är en fantastisk apparat som i slutändan alltid förser dig med den sömn du behöver.

Om du gör detta kommer du att få en mer avslappnad inställning till sömnen, vilket gör dig mer avkopplad och leder till att du får lättare att somna.

I nästa del

I nästa del ska vi titta på hur grubbel, oro och besvärliga tankar påverkar vår sömn. 

Vi kommer också att titta på ett par sätt att hantera dessa tankar så att de inte förstör din sömn.

Vi ses då! 

 

 

 

 

 

 

Hittade du den här sidan via Google? Detta är den fjärde delen i en gratiskurs om hur du kan komma tillrätta med sömnproblem. Klicka här för att registrera dig på kursen för att få tillgång till samtliga delar.