Läsning i sängen – bra eller dåligt?

Funderar du på att krypa till kojs med Livet Deluxe av Jens Lapidus i kväll?

Det skulle jag vara lite försiktig med om jag vore du – åtminstone om du vill slippa sömnproblem. Läsning i sängen kan nämligen vara förkastligt för din sömn, både på kort och lång sikt.

Men det finns några saker du kan göra för att minska skadeverkningarna. Låt oss titta på dem.

Läs mer

Hjälp att somna

Hjälp att somna är något som många sömnlösa efterfrågar. Och faktum är att det finns gott om metoder som kan hjälpa dig att sova bättre. Av alla de tekniker mot sömnproblem som vi har studerat finns det dock en som sticker ut bland de andra. Vi har med egna ögon sett den här tekniken få människor som inte har sovit bra på åratal återfå en god sömn inom loppet av några veckor.

Läs mer

Sömnbrist – går den att ta igen?

Sömnbrist är en oundviklig konsekvens av en längre tids sömnproblem. Men frågan är: ”Stämmer det att det inte går att ta igen förlorad sömn?” Jag tror inte att jag ljuger om jag säger att det är en av de vanligaste frågorna jag brukar få när det handlar om sömn. Och jag brukar alltid ge ett lugnande besked: Det går att ta igen sömnbrist.

Läs mer

Sömnbehov och varför storleken har betydelse

Sömnbehov – har det med storleken att göra? Här får du ännu en infallsvinkel på den ständigt debatterade frågan om huruvida storleken har betydelse eller inte. Och svaret den här gången blir ett ”ja”. I alla fall när det handlar om sömnbehov och djur.

Läs mer

Bättre sömn med alkohol – myt eller sanning?

Bättre sömn – är det något vi kan uppnå med hjälp av ett par glas vin? Frågan faller sig naturlig eftersom alkohol i små mängder ofta har en rogivande och sövande effekt. Dessvärre är den effekten kortvarig. I det långa loppet är alkohol dåligt för vår sömn. Därför leder de där glasen med vin till att vi inte blir lika utsövda som om vi hade gått och lagt oss nyktra.

Läs mer

Sova – varför är det så viktigt?

Sova är något som de flesta av oss ägnar en hel del tid åt. Men vad är egentligen syftet med att sova? Svaret på den frågan blir inte så mycket roligare än ”återhämtning”. Kanske skulle man kunna ha förväntat sig något mer intressant när det gäller ett ämne som så många ägnar sig åt så mycket, och som intresserar så många. Men så enkelt är faktiskt svaret. En fråga återstår dock: vad händer med oss om vi inte får sova?

Läs mer

Tröst för dig som är morgontrött

Morgontrött? I så fall är du i gott sällskap. När väckarklockan ringer och en ny dag knackar på dörren är det långt ifrån alltid så lätt att komma ur sängen. Lika svårt som det kan vara att somna på kvällen, lika tufft kan det vara att komma upp på morgonen. Men det går att göra uppstigandet lättare.

Läs mer

Avslappning på tio minuter eller mindre

Avslappning kan du ofta uppnå genom att fokusera på din andning. Den här avslappningsövningen, som är en slags andningsmeditation, går ut på att du räknar dina andetag samtidigt som du försöker att hålla tankarna fokuserade på din andning. Du blir då avslappnad samtidigt som du är vaken.

Läs mer

Tre beprövade tips för bättre sömn

Bättre sömn är ofta resultatet av några få men kraftfulla förändringar av dina sömnvanor. Ibland kan dock även små omställningar göra nytta. Här följer tre enkla och sömngivande tips som du kan börja använda dig av redan i dag för att få en bättre sömn.

Läs mer

Svårt att somna? Ta hjälp av en rysk fysiolog

Svårt att somna? I så fall kan du behöva se över platsen där du sover. Ditt sovrum kan nämligen bidra till att du sover sämre. Efter en längre tids sömnlöshet är det lätt hänt att du börjar förknippa sovrummet med sömnlöshet och oro. När du sedan lägger dig för att sova är det som att trycka på en knapp – med ens blir du pigg och vaken. Så länge den kopplingen finns kvar blir det extra svårt att somna. Men som tur är går det att göra något åt detta. Till vår hjälp tar vi en rysk fysiolog.

Läs mer