Avslappning på tio minuter eller mindre

Avslappning kan du ofta uppnå genom att fokusera på din andning. Den här avslappningsövningen, som är en slags andningsmeditation, går ut på att du räknar dina andetag samtidigt som du försöker att hålla tankarna fokuserade på din andning. Du blir då avslappnad samtidigt som du är vaken.

Gör så här:

Börja med att sitta ned i en fåtölj eller en stol som gör dig avkopplad. Du kan också ligga ned, men risken finns då att du somnar vilket inte är meningen.

Slut ögonen och börja andas långsamt genom näsan. Koncentrera dig på andningen.

När du har gjort detta i ungefär en minut ska du börja räkna dina utandningar från ett till fem. Varje gång du har kommit upp till fem börjar du om från ett igen.

Efter ett tag kommer du att känna att kroppen blir mer och mer avslappnad. Fortsätt att räkna dina andetag i ungefär 10 till 15 minuter.

Därefter slutar du räkna dina andetag men behåller fortfarande uppmärksamheten riktad mot andningen. Fortsätt med detta i ungefär en minut.

Öppna sedan försiktigt dina ögon och sitt kvar i stolen en stund innan du reser dig.

Det är viktigt att du helt och hållet fokuserar på andningen. När du känner att andra tankar kommer in och stör din koncentration ska du försöka att långsamt återgå till att fokusera på din andning.

När du först börjar med den här tekniken kan det vara svårt att hålla störande tankar borta. Men ju mer du övar, desto lättare kommer det att bli för dig att koncentrera dig på andningen.

Avslappning är ett sätt att bättra på sömnen. I vår manual ”Från sömnlös till utsövd” får du ta del av flera kraftfulla metoder för att komma tillrätta med sömnbesvär. För att läsa mer om boken, klicka här.

1 svar på ”Avslappning på tio minuter eller mindre”

Kommentarer är stängda.