Svårt att somna? Ta hjälp av en rysk fysiolog

Svårt att somna? I så fall kan du behöva se över platsen där du sover. Ditt sovrum kan nämligen bidra till att du sover sämre. Efter en längre tids sömnlöshet är det lätt hänt att du börjar förknippa sovrummet med sömnlöshet och oro. När du sedan lägger dig för att sova är det som att trycka på en knapp – med ens blir du pigg och vaken. Så länge den kopplingen finns kvar blir det extra svårt att somna. Men som tur är går det att göra något åt detta. Till vår hjälp tar vi en rysk fysiolog.

Tänk dig in i följande: Du sitter på ett café och i bakgrunden spelar en radio. Plötsligt strömmar tonerna av din favoritlåt från åttonde klass ut i högtalarna. Samma låt som du hörde när du kysste din första flick- eller pojkvän och som du lyssnade på varenda dag under hela vårterminen.

Vad händer? Förmodligen kommer alla tankar, minnen och känslor från den här perioden tillbaka till dig utan att du kan värja dig.

Samma sak kan hända när du känner en viss doft. I samma stund som du känner den där doften kommer du att tänka på allt som du förknippar med den, till exempel en person, en plats eller en viss tid. Återigen hamnar du i en speciell känsla vare sig du vill eller inte.

Klassisk betingning

Vad beror detta på? Varför drabbas du av vissa känslor enbart genom att höra en låt eller känna en doft? Svaret heter klassisk betingning.

Säkert har du hört talas om Pavlovs hundar. Pavlov var en rysk fysiolog som upptäckte något väldigt speciellt. I samband med att han studerade matsmältningsprocessen hos hundar märkte Pavlov att hundarna reagerade på ett visst sätt när ett beteende som de kopplade ihop med mat visade sig, till exempel att någon närmade sig dem.

Pavlov bestämde sig för att studera detta i ett experiment i fyra steg. I det första delmomentet blev hundarna serverade en skål med mat. De reagerade då med att salivera.

I det andra delmomentet lät Pavlov sina hundar höra en ljudsignal. Hundarna reagerade då inte alls.

I det tredje delmomentet fick hundarna höra ljudsignalen samtidigt som de fick mat. Detta resulterade i att de saliverade precis som i föregående situation.

I det fjärde delmomentet fick hundarna återigen höra ljudsignalen. Vad hände? Jo, hundarna reagerade på samma sätt som när de fick mat, trots att de bara fick höra en ljudsignal.

Inlärda reaktioner

Slutsatsen av detta är att vi kan lära oss att reagera på en viss sak eller en viss händelse på ett sätt som vi tidigare inte har gjort. Vi kan helt enkelt lära oss att förknippa vissa reaktioner med vissa företeelser. Det är det vi kallar klassisk betingning.

Vad har då detta med sömnproblem och att ha svårt att somna att göra?

Jo, på samma sätt som Pavlovs hundar lärde sig att förknippa en viss ljudsignal med att salivera, kan du lära dig att förknippa sovrummet med antingen sömnlöshet eller sömn.

Om du har legat vaken i din säng under en längre tid är det lätt hänt att du börjar förknippa sovrummet med sömnlöshet i stället för med sömn och lugn och ro. Det gör att du blir klarvaken och orolig så fort du kommer in i sovrummet eller lägger dig i din säng. På så sätt blir det svårt att somna eftersom ditt sovrum bidrar till att hålla dig sömnlös.

Bryt kopplingen till sömnlöshet

Så vad gör vi åt det här? Jo, genom att bryta kopplingen mellan sängen och sömnlöshet, och i stället bygga upp en ny koppling mellan sängen och sömn kan du göra om sovrummet till en plats som gör att du blir sömnig.

I manualen ”Från sömnlös till utsövd: Sex veckor till bättre sömn, mer energi och högre livskvalitet” får du veta exakt hur detta går till. För att få veta mer, klicka här.

1 svar på ”Svårt att somna? Ta hjälp av en rysk fysiolog”

Kommentarer är stängda.