Bättre sömn med alkohol – myt eller sanning?

Bättre sömn – är det något vi kan uppnå med hjälp av ett par glas vin? Frågan faller sig naturlig eftersom alkohol i små mängder ofta har en rogivande och sövande effekt. Dessvärre är den effekten kortvarig. I det långa loppet är alkohol dåligt för vår sömn. Därför leder de där glasen med vin till att vi inte blir lika utsövda som om vi hade gått och lagt oss nyktra.

Det kanske inte känns så hövligt att ta upp, men nog har du varit med om att du somnat på en fest eller i soffan framför teven med ett glas vitt framför dig?

Inte? Nåväl, då kan jag berätta för dig att det i finns många andra som har råkat ut för det. Alkohol gör oss nämligen ofta sömniga, i alla fall om vi har druckit rikliga mängder eller har sovit för lite.

Abstinens

Denna effekt gör att alkohol ibland används som sömnmedicin av de som har svårigheter att somna. Det är lätt hänt att ta till flaskan om man vet att det ökar sannolikheten för att kunna somna. Och som sagt, det fungerar – för ett litet tag.

Det som dock händer under nattens gång är att kroppen bryter ner och gör sig av med alkoholen. Detta skapar i sin tur ett tillfälligt abstinensbesvär. Kroppen reagerar nämligen på att den tas ifrån något som den har kommit att gilla.

Detta abstinensbesvär gör i sin tur att sömnen påverkas negativt. Du har kanske märkt att du är sömnigare dagen efter en rejäl fest, även om du har sovit ganska många timmar? Det beror alltså bland annat på att sömnen varit sämre än vanligt.

Lär dig mer om sömn

Så vad kan vi då dra för slutsatser av detta? Att du ska sluta dricka helt? Det är naturligtvis ett alternativ, men det får du avgöra själv. Däremot är det viktigt att komma ihåg att alkohol inte är ett bra sömnmedel.

Och vill du sova gott är det bättre att du lär dig vilka principer som påverkar din sömn och vad du kan göra för att sova bättre. På den här hemsidan hittar du sådan information.

Lämna en kommentar