Läsning i sängen – bra eller dåligt?

Funderar du på att krypa till kojs med Livet Deluxe av Jens Lapidus i kväll?

Det skulle jag vara lite försiktig med om jag vore du – åtminstone om du vill slippa sömnproblem. Läsning i sängen kan nämligen vara förkastligt för din sömn, både på kort och lång sikt.

Men det finns några saker du kan göra för att minska skadeverkningarna. Låt oss titta på dem.

Bara sömn och sex

I samband med våra sömnkurser brukar vi rekommendera att vara försiktig med alla former av aktiviteter i sovrummet förutom sex och sömn. Detta eftersom det i det långa loppet leder till att sängen och sovrummet börjar förknippas med aktivitet och vakenhet (du kan läsa mer om detta här).

En del av kursdeltagarna börjar då skruva nervöst på sig och berättar att de kan tänka sig att sluta med många aktiviteter i sängen, men när det gäller att sluta läsa sätter de en gräns. De menar att läsningen hjälper dem att somna snabbare, vilket går tvärtemot vårt råd.

Gör så här så somnar du snabbare

Så vad är det egentligen som gäller – läsning i sängen eller inte? Här är några riktlinjer:

Om du verkligen tycker att läsning i sängen leder till att du somnar snabbare och att det inte i övrigt påverkar din sömn på ett negativt sätt, så finns det självklart ingen anledning att ändra på det.

”If it ain’t broke, don’t fix it”, som det brukar heta. Men i så fall har du förmodligen heller inga sömnproblem.

Kom ihåg vad Pavlov sa

Om du däremot har svårt för att somna och det är mer regel än undantag att du ligger vaken längre en halvtimme innan du somnar, även när du läser, så kan det vara en bra idé att skippa såväl läsning som andra aktiviteter förutom sömn och sex i sängen.

Detta tips bygger på tekniken stimuluskontroll som i sin tur bygger på Pavlovs gamla princip om klassisk betingning.

Var försiktig med Livet deluxe och Jens Lapidus

Om du trots detta absolut inte kan tänka dig att helt sluta med din läsning i sängen så se över ditt bokval. Välj i första hand inte en spänningsroman som Jens Lapidus ”Livet deluxe”, just nu en storsäljare hos både AdLibris och Bokus för övrigt.

Inget fel med detta bokval i sig, men spara den typen av spänningslitteratur till tider när du inte ska sova. Spänning gör oss uppvarvade vilket i sin tur gör det svårare att somna.

Välj i stället en bok som gör dig nedvarvad och komplettera gärna med en avslappningsövning.

Lättare att komma upp på morgonen

När du reserverar sovrummet för avkoppling och vila i stället för att ligga vaken timme efter timmer djupt försjunken i en deckare, så kommer du efter ett tag att börja förknippa sängen med avkoppling.

Det gör det enklare att somna, vilket i sin tur gör lättare att komma upp på morgonen och det är inte att förakta.

Vad tycker du? Brukar du läsa i sängen eller märker du att det gör det svårare att somna? Säg din mening i kommentarsfältet här nedan.

5 svar på ”Läsning i sängen – bra eller dåligt?”

 1. Jag har problem med sömnen just nu.. Jag har provat att stänga av datorn senast 20.00
  Stänga av tv:n.. och då har jag däremot läst ist.. Jag tycker att för mig gör det varken lättare eller svårare att somna. Men ikväll ska jag däremot inte läsa..så vi får se hur det går!!

  Svara
 2. Jag kan inte läsa i sängen på kvällen.då kan jag inte alls somna.Om jag däremot läser i sängen
  på eftm. somnar jag ganska lätt, ca 10min.Jag sitter i köket o läser eller löser korsord ,tills jag jäspar,efter att jag 30-45min innan tgit Stilnoct 5mg.Det dröjer ganska länge innan jag somnar,ibl flera tim. Vaknar sedan några ggr o vaknar vid 7 tiden.

  Svara
 3. Jag läser aldrig i sängen eftersom det håller mig vaken, men ett par lagom svåra Sudoku funkar bra. När man inte längre kan koncentrera sig är det dags att släcka lampan. Sudoku rensar hjärnan från ovidkommande och aktiverande tankar, koncentrationen riktas in mot en enda punkt: att lösa uppgiften. Totalt meningslöst!

  Svara
 4. Det finns mängder med artiklar om hur man ska kunna somna. Jag har lärt mig att somna ganska bra nu, men efter ett par timmar börjar jag vakna nästan varje timma.
  Där är mitt problem, att somna om. Det händer att jag ligger vaken fram på småtimmarna väldigt länge, så jag äntligen somnar fram på morgonen av ren utmattning. Känner mig aldrig pigg o utvilad när jag går upp på grund av de oroliga nätterna.

  Svara
 5. Gammal artikel som jag trots allt vill besvara. Jag har. Sömnproblem deluxe! Men just bokläsning fungerar fint, även spänningsromaner. Kom nu till eventuell slutsats, att litteraturens spänning är software fokus än verklighetens dito, som kan få en att ligga vaken bra längre.
  Sov gott / Elsie

  Svara

Lämna en kommentar