Sömnbrist – går den att ta igen?

Sömnbrist är en oundviklig konsekvens av en längre tids sömnproblem. Men frågan är: ”Stämmer det att det inte går att ta igen förlorad sömn?” Jag tror inte att jag ljuger om jag säger att det är en av de vanligaste frågorna jag brukar få när det handlar om sömn. Och jag brukar alltid ge ett lugnande besked: Det går att ta igen sömnbrist.

Tänk efter. Hur absurt vore det inte om påståendet att du inte kan sova ikapp sömn som du har missat vore sant? Det skulle innebära att om du missade en natts sömn i din ungdom, vilket de flesta av oss nog har gjort, så skulle du för evigt sedan gå omkring och vara sömnig på grund av denna sömnbrist. Tror du på det? Tycker du ens att det verkar rimligt?

Kroppen sover effektivt vid sömnbrist

Faktum är att det förhåller sig på det totalt motsatta sättet. Kroppen sover nämligen extra effektivt efter att du sovit mindre än vanligt. Detta för att kompensera för din sömnbrist. Du behöver faktiskt bara sova en tredjedel av den tid du har missat för att komma ikapp. Så om du behöver sova nio timmar för att känna dig utvilad och missar en natts sömn, så behöver du bara sova tre timmar extra.

Myter gör det värre

Jag vet inte varifrån påståendet att det inte går att ta igen sömnbrist kommer ifrån. Men det är beklagligt att den här typen av myter fortfarande florerar. Den enda effekt den har är att personer med sömnsvårigheter blir mer ångestfyllda och rädda för att inte kunna somna. Vilket i sin tur gör det ännu svårare att sova.

Som vanligt beror den här typen av myter på kunskapsbrist. Så nästa gång du har svårt att somna, försök att påminna dig om att det inte är någon större fara skedd. Kroppen kommer att göra vad den kan för att kompensera för sömnbrist.

Lämna en kommentar